espalmador-formenteraS’ha consumat: finalment s’Espalmador seguirà estant en mans privades.

Ja fa gairebé un any que des d’Esquerra Republicana vam portar una iniciativa al Senat per demanar a l’Estat que es fes càrrec de la compra de l’illa de s’Espalmador. A nosaltres ens semblava que, si el propi Consell i el Govern no tenien capacitat per assumir aquesta despesa, l’Estat espanyol amb tot el seu “poder” econòmic li podria ser més fàcil sufragar-ne el cost. Si no era en la seva totalitat, almenys en una part… O si més no que ajudés a trobar mecanismes, per exemple amb Europa, per fer aquesta compra.

I per què era important assegurar que s’Espalmador quedés definitivament en mans públiques? A parer nostre, malgrat que ja forma part del Parc natural de ses Salines i pot semblar que a primer cop d’ull ja està protegida, creiem que mai estarà tan ben protegida com si estigués en mans públiques.

Aquell control que pot exercir l’administració, aquella vigilància sobre l’espai que se’n pot dur a terme, pam a pam, és evident que és diferent si un espai és de titularitat pública o si és privada. Més enllà del fet, evidentment, que és anacrònic que en ple segle XXI algú hagi pogut comprar una part tan emblemàtica de Formentera.
Doncs aquella proposta que vam dur al Senat, el Partit Popular la va rebutjar frontalment i ni es va prestar a negociar qualsevol mecanisme que permetés arribar a una entesa… Finalment, una família luxemburguesa s’ha acabat quedant s’Espalmador per 18 milions d’€.

Només a tall il·lustratiu, unes quantes dades: la despesa militar diària (diària!) de l’Estat és de 50 milions d’€. Els incentius al rendiment del Ministeri de Defensa, 160 milions. Per no parlar dels 60 milions que el ministre de l’interior va dir que va costar el desplegament de “piolins” a Catalunya. Però… Endevineu el pressupost de l’any 2017 per material d’oficina del Congrés dels Diputats! Sí, efectivament, 18 milions d’€.

Hem perdut una oportunitat de tornar a la ciutadania allò que els pertoca: la terra. Seguim-la estimant i cuidant, que la propera oportunitat, llavors sí, no la podrem deixar escapar.

Bernat Picornell Grenzner, Senador d’Esquerra Republicana
Pau Arranz Morell, militant d’Esquerra Republicana de Formentera

Pin It on Pinterest

Share This